De första dagarna i New York

Den första frågan vi ställde oss när vi anlände till Staternas största stad var: Vad vill vi göra här? En fråga som visade sig vara lite för enkel att svara på och slutade med att vi var tvungna att organisera vår vistelse lite:
En lista som ständigt uppdateras med nya punkter.

Första dagen här handlade dock mest om att landa lite i staden som skulle bli vårt hem för de kommande 10 nätterna. Vi käkade en sen brunch på Cornelia Street Café på Cornelia Street, såklart endast för dess namn. Sedan hann vi med lite shopping i Soho innan vi gick och handlade mat att proppa vårt kylskåp fullt med. Det bästa med att bo i en lägenhet är att vi kan dra ned matkostnaderna betydligt genom att kunna laga (god) mat själva och inte bara leva på restaurangmat. Något vi dock aldrig gjort då vi levde på smaklös mikromat när vi bodde på motell (vi behöver inte gå in på det, det är ett minne blott).

Cornelia St.

Vi bor ungefär på gränsen mellan China Town och Little Italy (Lower Manhattan) vilket ligger nära punkten överst på vår lista: Ground Zero. Igår valde vi då att besöka detta monument, museum och minnesplats för terroristattackerna mot World Trade Center, Pentagon och Capitol Hill den 11 september 2001. Ground Zero, vilket är platsen där tvillingtornen en gång stod är numera en väldig fontän, med namn på alla ca 3000 omkomna inskrivna runtomkring. Bredvid finns ett museum som definitivt är det mest överväldigande museum jag varit på. Muséet som stod på grunden av ett av tvillingtornen hade även bevarat delar av den förstörda byggnaden och saker från 9/11, allt hade sin egen historia. Bl.a. krängda stålbalkar, en förstörd brandbil, värdesaker från personer. Den större delen av museet var mer som en övergripande berättelse om vad som hänt, små och stora konstverk som folk gjort bl.a. av bråte från huset, kondoleanser från omvärlden och kortare berättelser från de drabbade. I muséet som gick ned i marken kunde man även se "utsidan" av fontänen (se bilder nedan) och under själva fontänen fanns mindre och trängre utställningar där man ej fick fotografera i. I ett av rummen var väggarna fyllda med poträtt på alla ca 3000 omkomna, namn och små berättelser om dessa personer. I en annan utställning fick vi följa dagen i kronologisk ordning där de minut för minut redogjorde för hur allt hände. Vi fick se filmer på hur tornen träffades av flugplanen, hur tornen rasade. Vi fick höra röstinspelningar på när personer ombord flygplanen ringde sina anhöriga och berättade vad som hände. Där fanns så mycket att se, så mycket att läsa och det var nästa för mycket att ta in. Efteråt var vi helt konslomässigt uttömda, men mycket glada över att vi gick dit.

Ovanifrån, den stora kuben till höger är fontänen från insidan.

Nedifrån, i det svarta under fontänen är utställningarna där man inte fick fotografera.




Fontänen vid Ground Zero

Vid fontänen.

Uppåt skyn.

Efter det tog vi en uppfriskande promenad till havet och hälsade på frihetsgudinnan.

Hon må vara stor i verkligheten, men inte från vår vy.

Planen var sen att åka till Rockefeller Center och åka upp i tornet och skåda staden från ovan, men eftersom de tar saftigt betalt för allting i detta land så väntade vi med det. Kanske senare under vistelsen. (Istället spenderade vi våra pengar på lite mer shopping, bli inte förvånade om vi kommer hem med ett bestående shopaholicproblem)

Idag startade dagen (efter Ingrid kirrat frukost, vi fixat oss, kommit efter i vår tidsplan med ca 30 min som vanligt och hoppat på tunnelbanan uptown) med att besöka MoMA (Museum of Modern Art). Det är där du finner alla höjdarkonstverk.

Bilder i urval:



60-talsutställning bl.a. bilder på Beatles och från den första månlandningen.

Pablo Picasso
Vincent van Gogh

Claude Monet
Frida Kahlo och hennes (två) konstverk.

Efter vi fyllt på våra energidepåer med lite fika (bokstavligen, för vi hittade ett fik som hette FIKA, "Born in Sweden, raised in New York") tog vi en promenad genom Central Park. 






"The Lake" i Central park.

Som ni ser är inte alla träden gröna här i New York ännu, men de vackra köksbärsträden står i alla fall i blom.

Vi hörs!